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(국영문 동시배포) 기록, 그림 등 유물 200여 점 통해 조선의 궁중음식문화 배운다

국립고궁박물관, 「궁중음식, 공경과 나눔의 밥상」 특별전 개최(‘24.11.20.~‘25.2.2.)

8개월간의 개편 공사 마친 2층 상설전시실(조선국왕·왕실생활)도 전면 재개관

2024.11.19 국가유산청
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  국가유산청 국립고궁박물관(관장 정용재)은 (재)궁중음식문화재단(이사장 한복려)과 함께 11월 20일부터 2025년 2월 2일까지 박물관 2층 기획전시실(서울 종로구)에서 조선왕실의 궁중음식문화를 살펴보는 「궁중음식, 공경과 나눔의 밥상」 특별전을 개최한다. 이와 함께, 지난 4월부터 임시 휴관했던 2층 상설전시실을 전면 개편해 재개관한다.

이번 특별전시에는 궁중음식에 관한 여러 가지 기록물과 그림, 궁궐에서 사용된 그릇, 조리 도구, 소반 등 다양한 부엌살림 도구 등 200여 점의 유물을 비롯하여 당시의 궁중음식을 재현한 수라상 모형 등이 전시된다. 이를 통해 궁중음식이 임금을 향한 공경과 조상에 대한 효심의 발현이자, 신하와 백성들에게 기쁨과 위로를 전하는 매개가 되었음을 살펴볼 수 있다.

전시는 총 2부로 구성된다. 1부에서는 ▲ ‘전국의 진미(珍味)가 모이다’ ▲ ‘궁중음식을 만드는 사람들’ ▲ ‘궁궐의 부엌’ ▲ ‘수라, 왕의 매일을 짓다’ ▲ ‘조상을 위한 음식, 정성으로 기억하다’까지 5개의 세부 주제를 통해, 백성들이 정성으로 일군 진상품이 숙수(熟手, 궁중의 남성 요리사)들의 손을 거쳐 왕의 밥상에 오르는 과정을 소개한다.
궁궐 부엌의 간판인 <수라간 현판>과 숙수들이 분주하게 요리하는 모습이 담긴 <선조 대 경로잔치 음식을 준비하는 주방 그림(宣廟朝諸宰慶壽宴圖)>을 만나볼 수 있고, 궁궐의 조리도구와 식기들로 실감나게 연출된 부엌 공간도 살펴볼 수 있다.

이와 함께, 정조와 혜경궁 홍씨의 화성 행차를 기록한 『원행을묘정리의궤』 속 다양한 반찬의 종류와 식재료를 담은 「찬품(饌品)」과 <어의가 쓴 음식에 관한 책(聞事說)>, <상궁이 기록한 음식 조리법(爲飮食法)> 등 다양한 기록과 재현된 고종·순종 대 수라상을 통해 왕실의 음식문화를 살펴 볼 수 있다. 또한, 음식은 산 사람뿐 아니라 돌아가신 조상에게도 정성스레 바쳤는데, 같은 대상에게 지내는 제향임에도 장소와 성격에 따라 제물에 차이가 있었음을 다채로운 유물을 통해 선보인다.

2부에서는 ▲ ‘잔치음식, 높이 쌓아 기쁨을 더하다’ ▲ ‘사찬(賜饌), 널리 나눠 마음을 전하다’의 2개 세부 주제를 통해, 1892년(임진년) 고종 즉위 30주년과 41세 생신을 축하하기 위해 경복궁에서 열린 잔치를 소개한다. 『1892년 궁중 잔치를 기록한 의궤』와 <음식목록> 등을 통해, 고종에게 올린 다채로운 음식을 잔치가 끝난 후에 수고한 모든 사람에게 내려 노고를 위로했던 궁중의 음식문화를 엿볼 수 있다. 특히, 이날 잔치에서 고종은 9번의 술잔(九爵)과 총 63가지의 다양한 음식으로 구성된 9번의 안주상[미수, 味數]을 받았는데, 이를 (재)궁중음식문화재단에서 재현한 모형을 통해 생생하게 살펴볼 수 있다.

이외에도, 궁중음식을 소재로 한 미디어아트와 나의 입맛과 맞는 임금을 찾아가는 ‘나는 어떤 임금일까? 음식 취향 엠비티아이(MBTI)’, 궁중 잔치의 고임상을 만들어보는 ‘궁중 잔치음식 만들기’ 등 다양한 영상 체험 공간도 마련하였다.
* 고임상: 음식을 높이 쌓는 것으로 고배상(高排床)이라고도 하며, 지위가 높을수록 더 높게 쌓아 올림.

또한, 적극행정의 일환으로 특별전시 기간 중에는 궁중음식 문화에 대해 전문가에게 배울 수 있는 ‘왕실문화 심층탐구 강연’(성인 대상, 11.28./12.4./12.11./12.18., 14:00~16:00, 총 4회)과 ‘초등학생과 가족 대상 체험 교육’(초등학교 1~3학년 대상, ‘25.1.2.~1.23. 매주 화목, 총 14회 / 가족 대상, ‘25.1.4.~1.25. 매주 토, 총 4회) 도 함께 진행한다. 그리고 주한외국대사부인과 소외계층을 초청하여 전통다과를 체험하는 행사(주한외국대사부인 대상, 11.26./ 소외계층대상 ‘25.1.21.)도 진행한다.

한편, 국립고궁박물관은 노후화된 시설을 개선하고 변화된 관람 환경에 부응하기 위해 지난 4월부터 8개월간의 재단장을 마친 2층 상설전시실도 11월 20일부터 개관한다. 개편된 상설전시실은 ‘국왕의 공간(외전(外殿))’을 주제로 한 「조선국왕」과 ‘왕비의 공간(내전(內殿))’을 주제로 한 「왕실생활」 2개의 전시실로 구성되며, 관련 유물 450여 점에 대해 쉽게 풀어 쓴 설명 자료와 최신 기술로 제작된 다양한 영상자료를 관람할 수 있다.

「조선국왕」실에서는 국왕의 정치와 삶을 살펴볼 수 있다. 유네스코 세계기록유산이자 국가지정유산 보물인 「조선왕실 어보와 어책」 등 조선국왕의 위엄을 드러내는 여러 상징과 경복궁 출토 청기와 등 기존에 소개되지 않았던 궁궐건축의 부재 등을 입체적으로 연출하여 조선궁궐의 새로운 면모를 소개한다. 마지막에 마련된 궁궐 실감영상 공간에서는 경복궁과 창덕궁을 배경으로 국왕의 공간과 궁궐의 사계절을 감상할 수 있다.

「왕실생활」실에서는 조선 왕비의 책봉, 출산, 이후 대비로서의 삶과 왕자와 공주 등 왕실 가족의 생활을 담은 왕실유산과 영상, 왕실의 생활 및 의례에 사용된 물품 등을 다양한 방식으로 전시한다. 이곳에서는 국보 <동궐도>를 배경으로 조선 왕실의 하루를 볼 수 있는 실감 영상공간도 마련되어 있다.

이번 상설전시실 개편과 함께 문화상품 증정행사도 진행된다. 11월 21일부터 12월 15일까지 2층 상설전시실을 방문한 인증사진을 개인 인스타그램에 게시하면 추첨을 통해 100명에게 2025년 국립고궁박물관 다이어리를 증정한다.
* 인증사진 게시 시 국립고궁박물관(@gogungmuseum) 계정을 걸고, ‘#국립고궁박물관’ 핵심어 표시(해시태그)를 추가해야 함

국가유산청 국립고궁박물관은 이번 특별전을 계기로 그동안 잘 알려지지 않았던 궁중음식의 새로운 면모를 널리 알리고, 재개관한 상설전시실에서 국민들이 우리 왕실유산에 한층 더 흥미롭게 다가갈 수 있기를 기대하며, 앞으로도 우리 왕실유산의 가치를 국내외에 적극적으로 확산하기 위한 전시 기획에 최선을 다할 것이다.



The National Palace Museum of Korea (Jeong Yong-jae, Director) under the Korea Heritage Service, along with the Korean Royal Cuisine Culture Foundation (Han Bok-ryeo, Chair), will hold a special exhibition titled "Joseon's Royal Cuisine: A Table for Food, Reverence and Sharing," which takes a look at the royal Joseon family’s culinary culture, in the museum's second-floor special exhibition hall from Nov. 20, 2024 to Feb. 2, 2025. In addition, the permanent exhibitions on the same floor, which have been closed since April, will be reopened.

The special exhibition will feature more than 200 artifacts, including documents and paintings about the royal cuisine, as well as a wide range of dinnerware, cooking implements, and portable dining tables―all used at the royal palaces. Of particular interest are models of surasang, a royal table set with a complete meal for the king and queen, reproducing the royal cuisine of the time. The exhibition will be representative of the royal cuisine that served as an expression of reverence toward the king and his filial piety toward his ancestors, as well as being meant to convey joy and comfort to his subjects.

The exhibition will consist of two parts: Part 1 looks at the process of food being given to the king―starting as tribute from people around the country, then being carefully prepared and cooked by suksu or palace chefs, and making its way to the king’s table, in sections entitled, “Countrywide Gathering of Delicacies,” “Royal Cuisine Cooks,” “The Palace Kitchens,” “Sura: Daily Meals for King and Queen,” and “Food Offered to the Ancestors: Heartfelt Remembrance.” A palace kitchen has also been recreated, complete with a variety of palace cooking utensils and tableware; a "Hanging signboard with the words Suragan" written on it (which indicated the location of the palace kitchen); and a scene entitled, "The Kitchen Preparing a Banquet to Celebrate the Elder Statesmen (宣廟朝諸宰慶壽宴圖)," a painting of a busy cooking scene involving suksu chefs.

Other exhibits include a variety of records such as “Chanpum” from Uigwe (Written Record with Illustrations) for the Journey to Hwaseong Fortress by King Jeongjo and Lady Hyegyeong in the Year Ulmyo (1795); Book on food written by the Palace Physician (聞事說); and Book of recipes recorded by the Palace Matron (爲飮食法), as well as reproductions of full surasang tables from the days of King Gojong and King Sunjong. Food was prepared and offered not only to the living but also to the dead―ancestors for whom reverence was to be shown―where rites were performed that involved offerings that varied by location and occasion. A range of artifacts help to paint a fuller picture for viewers.
* Sura: An honorific term for daily meals for the king
* Suksu: Male chefs working at palaces
* Chanpum: A list of side dishes

"Banquet Fare, Piled High to Elevate the Joy of the Occupation" and "The King's Widespread Bestowal of Food" in Part 2 centers on a feast held at Gyeongbokgung Palace in 1892 (in the year of Imjin) to celebrate the 30th anniversary of King Gojong's accession to the throne and his 41st birthday. Uigwe (Written Record with Illustrations) for a Royal Court Banquet in the Imjin Year (1892), “List of Dishes,” and other records offer a glimpse into the royal culinary culture, in which numerous courses of diverse colorful dishes served to King Gojong were distributed after the banquet in recognition of the hard work done by all involved in making the banquet possible. In particular, King Gojong received nine tables of 63 side dishes in all and nine liftings of the glasses in toast to him. The tables, food models reproduced by the Korean Royal Cuisine Culture Foundation, and all other implements are on display for close examination.

Additional features include media art focusing on royal cuisine; a “Which King Had the Same Taste in Food as Me? Food Taste MBTI” experiential video for a fun way to identify the king whose tastes were most similar to yours; and an interactive “Making Royal Banquet Food” video, which allows viewers to “stack” a banquet table with piles of food.
* At royal banquets, tables were typically laden with high stacks of food. The higher the rank of the one being served, the higher the stacks on his or her table.

Also on offer as part of outreach programs during the special exhibition period are a specialist lecture entitled, “In-depth Exploration of Royal Culture," (for adults, total four sessions, 14:00 to 16:00, Nov. 28, Dec. 4, 11, 18) and "Experience Education for Elementary Students and Their Families" (for 1st to 3rd graders, total 14 sessions, every Tuesday and Thursday, Jan. 2 to 23, 2025 /for families, total four sessions, every Saturday, Jan. 4 to 25, 2025).

On the same day the special exhibition opens, the permanent exhibition hall will also reopen to visitors after eight months’ renovation. During its closure since April of this year, the National Palace Museum of Korea worked to replace the deteriorating permanent exhibition facilities and respond to the changing viewing environment. Now the permanent exhibition hall features two exhibitions, “Kings of the Joseon Dynasty” themed on the space of the king (outer court) and “Royal Court Life,” which focuses on the space of the queen (inner court). Available here are explanatory materials that facilitate easy understanding of some 450 artifacts, accompanied by video materials produced with the latest technology.

The “Kings of the Joseon Dynasty” exhibition focuses on the politics and life of the king, providing insights into the state administration of the Joseon Dynasty. To increase visitor understanding of the royal culture of the time, a variety of symbols are on display that reveal the dignity of the king, such as royal seals and royal investiture books―both part of the UNESCO Memory of the World and state-designated treasures. New aspects of the royal palaces are introduced through subsidiary materials used in palace architecture, such as the blue roof titles excavated from the Gyeongbokgung Palace grounds and never before shown to the public. Located at the end of the exhibition is an immersive video with scenes of Gyeongbokgung and Changdeokgung palaces on display, allowing visitors to experience the four seasons at these complexes from different viewpoints.

In the "Royal Court Life" exhibition, viewers will learn about the queen and other members of the royal household through various items used at the court. The study of the queen’s life includes her investment as queen, giving birth to the king’s children, and becoming a dowager after the passing of her husband, all of which are portrayed through relevant artifacts and videos. Viewers will also get a look at the lives of the princes and princesses and other members of the royal family. The items on display here―both for daily life and for ceremonial use―were made with great care and in accordance with strict regulations. The immersive video shows how a day was spent by the Joseon royal family against the backdrop of the painting, Donggwoldo (The Eastern Palaces), a national treasure.

This exhibition at the National Palace Museum of Korea, under the Korea Heritage Service, is intended to promote new aspects of royal cuisine which have not been so comprehensively on display before. The reopened permanent exhibitions will bring better understanding and greater enjoyment to the public regarding their nation’s royal heritage. The National Palace Museum of Korea is committed to creating exhibitions that will tell of the value of this royal heritage at home and abroad.




「궁중음식, 공경과 나눔의 밥상」 포스터

< 「궁중음식, 공경과 나눔의 밥상」 포스터 >

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<자료출처=정책브리핑 www.korea.kr>

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